Teenager i mediestorm
De sociale medier er blevet unges foretrukne kommunikationsvej. 10 ud af døgnets 24 timer eller måske mere bruges med et "device" i hånden. Tik tok, Snap chat, facebook, instagram … alle steder eksponeres I til en forvrænget virkelighed… eller i hvert fald oftest forvrænget. Det ved I vel godt… eller.. det er jo bare sådan, det er.
For nogen tid siden læste jeg en artikel i Dagbladets sektion 2 - Indblik og Udsyn side 15: Livet på de sociale medier kan lede os unge direkte til psykisk mistrivsel." skrevet af Frederikke Hansen fra Ølstykke. En ung pige der her taler om sine egne vaner og hvad det har ledt til. Direkte og ærlig fortæller hun.
I artiklen spørger forfatteren sig selv: " Hvorfor lægger du så ikke bare de sociale medier på hylden? … Det er en umulig opgave, der den hviler på vi unges skuldre. Det er så stærkt vanedannende og skaber FOMO (fear of missing out-fænomenet), hvor fornemmelsen af, at andres liv er mere spændende og begivenhedsrigt, er stor.
De unge står alene med ansvaret for at skelne mellem, hvad der på de sociale medier er rigtigt og forkert. Kan det være rigtigt at det er de unge der skal sortere? Hvordan kan det være, at der ikke er strengere regler for hvad man må sende hvor hen på nettet? Det er vores fælles opgave at tage magten fra de sociale medier! Det er jer unges ansvar, så I selv kan styre jeres liv. Det er nu I må gøre noget, hvis I vil ud af digitaliseringsmanipulationen, som Frederikke skriver.
Politikere, må gribe ind, så der skabes klarhed over virkeligheden og de der ses som virkelighed i medierne. Klarhed der gør jer bevidste om, hvad der er redigeret, og hvad der er virkelighed. Forståelse og læring, der gør, at vi kan følge med den teknologiske verden, der udvikler sig med hastige skridt. For ikke at tale om kunstig intelligens, som før vi har set os om, har overhalet os indenom og om igen.
Fællesskabets ansvar efterlyses, dine forældre og du
må gøre det I kan. Sammen flytter I mere.